fbpx

Meget mere end et drivhus

På Dronning Anne-Marie Centret har beboerne ønsket, at vi skal være mere selvforsynende, og idéen om et drivhus/orangeri er blevet drøftet flere gange. Nu bliver det til virkelighed! Og drivhuset kommer til at bidrage med meget mere end agurker og tomater.

På Dronning Anne-Marie Centret er der en stor åben have, som benyttes flittigt både forår, sommer og efterår. Haven er en del af Solbjerg Have, og der er fri adgang ud til de andre boliger i området, da haven ikke er lukket af.

Dronning Anne-Marie Centret har haft flere tiltag for at skabe hjemlighed og genkendelse. Vi fik blandt andet doneret en campingvogn, hvor der kunne drikkes kaffe om sommeren, og beboerne kunne opleve feriestemning.

Der er anlagt en lille urtehave i nogle betonkummer, hvor beboerne har deltaget aktivt, blandt andet med kartoffelopgravning.

 

Et helårs udflugtssted

Der har længe været et ønske om, at haven godt kunne udnyttes endnu mere og helst hele året rundt.

Et stort drivhus blev rigtig aktuelt, da en af husets beboere, Inger Margrethe, generøst donerede et flot beløb til opførelse af det ønskede udflugtssted. Senere donerede Trafikstyrelsen yderligere et flot beløb, og drømmen blev en realitet.

Naturens kraft
Igennem etableringen af husets lille urtehave oplever vi, hvad naturen kan gøre for mennesker med en demenssygdom, som flere af beboerne i huset er ramt af. En af beboerne er med til at passe planterne i urtehaven, og medarbejderne oplever, at når de er ude i haven, så får han sproget tilbage og kan fortælle om barndomsminder, hvilket han ellers ikke kan til daglig.

Betydningen af sansestimulering

Et drivhus er perfekt til sansestimulering. Hjernen har behov for informationer fra sanserne, der hjælper os til at forstå vores egen krop og verden omkring os. Det er særlig vigtigt for demensramte og gør det muligt at bruge kroppen og sproget mere effektivt og målrettet.

Rammerne i et drivhus er perfekte til sansestimulering. Det er fuldt af farver og dufte, og man kan smage, røre ved og kigge på de forskellige planter, urter, frugter og grøntsager. Et drivhus vil for flere kunne skabe en følelse og atmosfære af hjemlighed og udnytte lysets betydning for vores humør og velbefindende. Dertil kan kontakten til naturen vække gamle minder.

Drivhuset vil komme alle beboerne til gode ved at bidrage med lækre sager til køkkenet, så vi både kan sylte og servere friske, hjemmedyrkede urter til maden. Og drivhuset vil kunne forlænge udelivet og fungere som et refugium for alle beboere, og ikke mindst mennesker med en demenssygdom.