Beboer
Jelling Have er et bo- og behandlingstilbud med døgnbehandling efter servicelovens §107 og §108 hvor vi hjælper mennesker med dobbeltdiagnoser, psykisk sårbarhed og psykiatriske udfordringer, så de kan få en ny begyndelse og leve det liv, de ønsker.
Vi har fire forskellige afdelinger, der henvender sig til forskellige målgrupper. Blandt andet til mennesker med personlighedsforstyrrelser, spiseforstyrrelser, selvskadende adfærd, ADD, ADHD, OCD, debuterende skizofreni, skizofreni, , rusmiddelsproblematikker og andre relaterede problemstillinger.
Jelling Have tilbyder rammer, som giver dig mulighed for at deltage aktivt i eget liv.
Vi tilbyder en hverdag, der bygger på struktur, forudsigelighed og noget at stå op til. Alt er baseret på dine ønsker og behov.
Visitation
For at komme i betragtning til en bolig på Jelling Have skal du være visiteret til at bo på et bosted af din hjemkommune. Indflytning på en af Jelling Haves afdelinger foregår altid i samarbejde med din kommunale sagsbehandler.
Du inviteres herefter til en forsamtale/visitationssamtale sammen med din sagsbehandler og eventuelt pårørende. Herefter vurderes det, om du hører til målgruppen, og du bestemmer, om du har lyst til at bo og samarbejde med os.
Vores boliger er fordelt således:
- 22 store lejligheder på Jelling Have
- Ni små lejligheder på Jelling Have
- To store lejligheder i et selvstændigt hus, som støder op til Jelling Haves grund
- En stor lejlighed i et hus, som støder op til Jelling Haves grund
- Fire store lejligheder på Jellinggård – knap 1 km fra Jelling Have
- To små lejligheder på Jellinggård – knap 1 km fra Jelling Have
- Seks små lejligheder på Kollegiet – 6 km fra Jelling Have
Indflytning
Ved indflytning skal du selv sørge for møbler til lejligheden. Du vil komme til nymalede, hvide vægge, men du skal selv have stuelampe og gardiner med.
Ændrer din tilstand sig, så der bliver brug for hjælpemidler, forbeholder Jelling Have sig ret til at ændre møbleringen ved eventuelt at flytte noget indbo i henhold til regler om arbejdspladsvurdering.
Ved indretning skal der tages hensyn til, at rengøring kan foregå på forsvarlig måde.
Det er dig, der står for flytningen og for bestilling og betaling af flyttebil. Eventuelt med hjælp fra pårørende.
Der kan ved behov tilbydes hjælp til ind-/udpakning fra personalet på Jelling Have.
Behandlingsmetode
På OK-Fonden Jelling Have bruges tilgange og metoder, der tilsammen har som mål at støtte henimod det gode liv for den enkelte.
Overordnet tager vi udgangspunkt i en Recovery-orienteret tilgang, som vi understøtter af den systemiske tilgang, hvor vi har fokus på at skabe nye fortællinger, der understøtter den enkeltes håb og tro på egne muligheder.
Vi bruger Miljøterapeutisk teori og metode som overordnet ramme, og den Neuroaffektiv tilgang (NAU) samt udarbejdelse af sanseprofil til analyse og vurderingen af hvad der virker bedst i hver enkelt situation.
For beboere med rusmiddelsproblematikker tilbydes motiverende samtale ud fra forandringscirklen og tilbagefaldsforebyggende samtaler.
- Recovery-orienteret tilgang betyder blandt andet at dit ønske og dine drømme for eget liv danner udgangspunkt for indsatsen på Jelling Have
- Systemisk tilgang betyder blandt andet at medarbejderne bruger et sprog og kropssprog som er håbskabende, så du kan få mere magt til at skabe en ny fortælling om dit eget liv.
- At arbejde ud fra Miljøterapeutisk teori og metode betegner en planlagt brug af det, som sker i samspillet mellem beboere og medarbejder døgnet rundt. Det betyder blandt andet at medarbejderne tænker alle dagligdagens gøremål, de fysiske rammer, lugt og lyde, æstetik mv. ind i behandlingen, da alt dette har indflydelse på et menneskes trivsel.
- Neuroaffektiv tilgang (NAU) lægger grundlæggende vægt på støtte til balance mellem høj- og lav aktivitet, på sanseniveau, hvor den følelsesmæssige afstemning og udvikling af kognitive færdigheder er en del af en videre udvikling. Vi er således meget optaget af at skabe velvære i kroppen, da fysisk ro og behag har stor og afgørende betydning for mental stabilitet og mulighed for udvikling.
- Forandringscirklen er et redskab, som kan bruges til at finde ud af, hvordan du opfatter dit rusmiddelforbrug, og hvor motiveret du er for at forandre sin situation, dit forbrug og din adfærd. Vi bruger motiverende samtale som tilgang til at styrke din indre motivation for forandring.
Vi tror på at fællesskab og arbejde er en stærk identitetsskabende faktor for mennesker, og retten hertil er fundamental.
- at man kan noget
- at man er noget
- at der er brug for en
- at det nytter noget
For at opnå de bedste resultater sammensættes behandlingen meget individuelt i forhold til de forskellige strategier og metoder, som er til rådighed.
Til udvikling af metoderne bruges eksterne og interne undervisere og behandlere.
Medarbejdere opkvalificeres løbende i de forskellige metoder.
Personalet på OK-Fonden Jelling Have er desuden uddannet til at håndtere borgere med rusmiddelsproblematikker. Mennesker med rusmiddelsproblematikker kan bo i Bo1 og Bo2, men man skal være villig til at arbejde med sit misbrug ud fra mål/delmål i handleplanen.
Ligeledes skal OK-Fonden Jelling Haves rusmiddelspolitik følges. Der ydes altid rådgivning, støtte og vejledning til at minimere eller helt komme ud af et misbrug.
Vi er bevidste om at skabe gennemsigtighed i forhold til den enkelte borgers udvikling. Det gør vi igennem resultatkrav og effektdokumentation.