fbpx

Tuen

Tuen har 18 boliger opført som rækkehusbebyggelse for seniorer. Alle boliger er handicapvenligt indrettet og har egen have med terrasse. Til boligerne er der fælles grønne arealer samt veldisponeret fælleshus med gæsteværelse.

”Fællesskabet her viser, at man aldrig er alene. Altså, uden at ville det. Man kan åbne sin dør, hvis man har lyst til at snakke med nogen. Det er trygt her, og det er det, der tæller”, siger Formanden.

Byggeriet Seniorbofællesskabet Tuen 1-19 er opført i 1999 på en bar mark. I dag er der for eksempel parcelhuse, ungdomshus og demenshjem tæt på. I Viby Sjælland bor omkring 4500 mennesker.

Ekstraordinære aktiviteter

Hver august er der fest med nabo-bofællesskabet, Ottegårdsparken. De to seniorbofælleskaber skiftes til at arrangere festlighederne et år af gangen. Cirka 500 fra Tuen ligger et plejecenter. Flere af beboerne fra Tuen hjælper til her med at sætte stole og borde op osv i forbindelse med aktiviteter på plejecentret, og tuen-beboere deltager også som gæster, når centret har julefrokost mv.

Bestyrelse

Formand Bent Hvid på 21 81 47 88

Næst formand: Sussi Vestergaard

Ansvarlig for ventelisten: Bent Hvid

Fakta

Antal beboere: 26

Antal lejligheder: Tuen har 18 boliger. Boligerne er 64, 75, 84 og 91 kvadratmeter store.

Formand for Tuen, Bent Hvid, viser gerne rundt på fællesarealerne og i en beboelse efter aftale.

Fælleshuset er cirka 120 kvadratmeter. Her er alt i service til 50 personer, her er to ekstra værelser til gæster, vaskemaskine og tørretumbler. Fælleshuset rummer fælles møder, kortspil hver tredje tirsdag, aftalte arrangementer, fællesspisning en torsdag hver måned og fester af både privat og fælles karakter. ”Der er altid kaffe i fælleshuset”, siger formanden.

Faciliteter

”Vi har værksted med havetraktor, fejemaskine til sne, og her er alt i værktøj”, fortæller formanden. ”Vi brugte for eksempel værkstedet, da vi sammen byggede et nyt, stort affaldssorteringsanlæg. Nu kan vi sortere plast, metal, pap, grønt affald osv i hver sin beholder”, forklarer formanden.

Nærmiljø

De omkring 4500 indbyggere i Viby Sjælland kan tage bussen til Osted, Roskilde, Solrød og Havdrup fra stoppestedet kort vej væk fra Tuen. Viby Sjælland togstation er henved 500 meter væk. Der er også cirka 500 meter til Rema 1000 og Menu, og i nærheden ligger også både genbrugsbutik, pizzeria, blomsterbutik og cykelhandler. I 2021 står et nyt kulturhus opført.

”Når vi har havedag i seniorbofællesskabet, er alle, som er i stand til at deltage, med. Resten er også med”. På den måde forklarer formanden for Tuen, hvordan beboerne sammen klarer at få slået græs, klippet buske, lavet frisk kaffe, holdt humøret oppe og stablet mørbradgryde på benene, til når havearbejdet er færdigt en sommerdag i Viby Sjælland.

Efter en fællesspisning i fælleshuset, hvor der var blevet drukket noget lidt stærkere end æblemost, faldt en beboer i søvn på vej hjem i vinterfrosten. ”Når man bor så tæt, kan man heldigvis ikke undgå at se ham ligge der til fare for sig selv, da jeg selv skulle hjem”, forklarer formanden, som sammen med tre andre beboere fik den trætte herre løftet op i seng.

Silkebløde Sille med fire poter har det skønt. Hun har nemlig to mødre. Sille er delehund hos Lone Ernst og Linda Nybo i Viby Sjælland. De to beboere har valgt at dele ansvaret for hunden, for når man er to, rækker kræfterne meget længere. ”Sille bor hos Lone, og jeg går tur med hunden”, forklarer formanden.