fbpx

Reden

Her i Svebølle mellem Kalundborg og Jyderup er der frisk luft, omsorg for hinanden og brugs og bager i gåafstand fra bofællesskabet. Her er også stort fælleshus til fest og eftermiddagskaffe med plads til mange.

Dengang der overhovedet ikke var tænkt på Reden, var der bare græsmark på arealet, hvor beboerne nu bor. Byggeriet er opført i 2003.

Her er 16 boliger opført som rækkehusbebyggelse for seniorer. Alle boliger er handicapvenligt indrettet og har egen have med terrasse. Til boligerne er fælles grønne arealer samt veldisponeret fælleshus med gæsteværelse.

”Der er gået lidt sport i det der med den udendørs julebelysning. Vi forsøger år efter år godmodigt at overgå hinanden i, hvor flot vi kan arrangere det foran vores huse hver især”, fortæller formanden. Bofællesskabet har, ud over den fine individuelle udsmykning i december, et fælles udendørs juletræ med lyskæder. ”Byens indbyggere kommer hver jul ilende til for at se, hvad vi nu har fundet på”, fortæller Anette Larsen osv.

Bestyrelse

Formand: Lilian Sørensen, 25 21 71 92

Ansvarlig for ventelisten: Anette Lassen

Fakta

Antal beboere: 17

Antal lejligheder: Her er 16 boliger på mellem 65 og 95 kvadratmeter.

Aktiviteter

Alle OK-Fondens seniorbofællesskaber har et månedligt møde i fælleshuset. På mødet diskuterer beboerne løst og fast og anliggender for samtlige beboere. De udendørs arealer skal der også holdes et vågent øje med. ”Vi hjælper hinanden med havearbejdet. Vi gør simpelthen det, vi kan selv i fællesskab. Resten får vi hjælp til”, siger Anette Larsen om den fælles havedag på fællesarealerne.

”Jeg holder øje med, om genboens gardiner er trukket fra sådan cirka klokken 7.00. På den måde holder vi øje med hinanden, og det er dejligt, hvis man er blevet ene”. Sådan forklarer formand for Reden i Svebølle, Anette Larsen, at beboerne ikke overrender hinanden, men holder betænksomt øje med, om lyset er tændt bag vinduerne hos bofællerne.

”Min nabo har nøglen til mig, og jeg har min nabos nøgle”, fortæller Anette Larsen. Når en beboer for eksempel er på ferie, er det rart at vide, at der er en bofælle til at vande blomster, tømme postkasse og i det hele taget holde opsyn med indbrud osv.

”Fælleshuset er et dejligt stort hus”, siger formanden. Her er køkken med det hele og i den grad plads til runde fødselsdage, konfirmation og nytårsaften for alle. Det koster 100 kroner at leje fælleshuset til et privat arrangement. Med i prisen er så leje af husets gæsteværelse med bad. Til dagligt bruger beboerne i Reden fælleshuset helt gratis. Her har de strikke-torsdage og fælles eftermiddagskaffe om onsdagen. Redens beboere betaler 70 kroner hver om måneden til fælleskassen. De penge går til rengøringsmidler og for eksempel kaffe i fælleshuset til glæde for alle.

Faciliteter

Reden har værksted med værktøj og havetraktor.

Nærmiljø

På under fem minutter til fods kan du komme til frisøren, til blomsterhandleren, i brugsen eller til bageren. Endnu tættere på ligger et aktivitetscenter. Her deltager nogle af beboerne i grupper, som gør gymnastik, spiller billard, laver mad og synger. Fra Svebølle er der tog mod København, Holbæk og Kalundborg. Bussen går blandt andet mod Holbæk og Havnsø. Ikke langt væk går færgen til Samsø. Hvis du er en vandhund, kan du komme til stranden. Der er syv-otte kilometer derhen.