fbpx

Relationen er det bærende

Inge Fjordside har været chef for OK-Fonden Bavne Ager siden maj 2019

Jeg har villet være sygeplejerske, fra jeg var helt ung. Da jeg blev sygeplejeelev, forestillede jeg mig, at jeg skulle arbejde med noget af det prestigefyldte som hjertesygdomme eller syge børn. Men jeg faldt fuldstændig pladask for de allermest udsatte. Jeg oplevede, at det var det, der gav mening, og siden har jeg arbejdet med misbrugere, psykisk sårbare og svage ældre. I det arbejde er det vigtigt med stærke faglige kompetencer, men det er i høj grad båret af relationen, om vi lykkes.

I forhold til ældre, som har brug for hjælp og pleje, kan det let komme til at handle om, hvor tit de får gjort rent og kommer i bad eller om deres mad – og ikke så meget om tid til relationen, og hvor meget det betyder i forhold til forebyggelse og livskvalitet. Den kliniske, sygeplejefaglige del har vi alle sammen brug for. Og så har vi brug for en god og tillidsfuld kontakt. Det giver tryghed og giver os lov til at udforske det enkelte menneske, så vi kan blive klogere og knytte de værdifulde bånd.

Jeg er så begejstret for det jeg laver, at det bliver en meget stor del af mig. Jeg er drevet af, at jeg faktisk føler, jeg er med til at gøre en forskel. Jeg kunne aldrig være leder for en bolsjefabrik. Det skal være et sted, hvor værdierne og menneskene står forrest. Vi skal have plads til smil og knus og holde i hånd, og så skal vores relationer også kunne bære det svære og give plads alle slags følelser.

Som medarbejdere er det vigtigt at kunne vise, at vi selv er mennesker. Det er ok, at man kan blive berørt som fagperson, når noget er meget svært eller rørende. Jeg startede i psykiatrien i en tid, hvor det var ”uprofessionelt” at vise, hvis man blev berørt. Men så vil jeg ikke være med! Der skal selvfølgelig være en balance, så vi kan holde ud at gå hjem og ikke tage alting med, men vide at der er nogle andre, som tager over, når vi går ud ad døren. Men jeg går ikke hjem med ”en blank tavle” hver dag. Det, tror jeg vist aldrig, jeg har prøvet.

Jeg har en særlig kærlighed til det lidt skæve. Jeg er ikke så firkantet, og jeg udfordrer gerne rammerne. Regler skal give mening. En del steder er det kun: ”Du må ikke …” Jeg fungerer bedre med:” Her vil vi gerne …” og ”Her må du gerne …” Jeg praktiserer tillidsbaseret ledelse – i klare, meningsfulde rammer. Og så kan jeg godt lide ledelse, hvor jeg er tæt på praksis, for der er man med til at skabe positive forandringer for dem, det drejer sig om, og jeg elsker kontakten med beboerne!

Når jeg ansætter medarbejdere, skal der klart være nogle faglige kompetencer, men det allervigtigste for mig er følelsen af et menneskesyn, som matcher det, vi gerne vil stå for. Så leder jeg efter mennesker, der er fleksibelt tænkende og kan se det værdifulde hos andre faggrupper og andre mennesketyper end deres egen – værdien af tværfagligt samarbejde. Det er afgørende for mig, at de kan lide de beboere, hvis liv vi er så heldige at blive en del af. Det handler først og sidst om vores værdier! Selv ikke det flotteste CV er noget værd, hvis man ikke har et ordentligt menneskesyn.

Jeg har den grundopfattelse, at alle mennesker har brug for at føle tilknytning og føle, at de bidrager med noget. Derfor har jeg et mål om, at Bavne Ager bliver en rummelig arbejdsplads, hvor vi kan skabe socialøkonomisk virksomhed som en del af huset. Og jeg lægger meget vægt på, at beboerne får mulighed for at bidrage i hverdagen, sådan som den enkelte har lyst til og kan overkomme.