fbpx

Trivslen blomstrede
- og sygefraværet styrtdykkede

Min grundholdning har bare altid været ”Nej til privatisering!” Men den har jeg været nødt til at revidere rigtig meget, efter at OK-Fonden overtog Margretecentret, hvor Jørgen, min mand, boede sin sidste tid, fastslår Jane Andersen.
Fra at være meget kritisk og fortvivlet over de forhold, der herskede, da hjemmet var under Lolland Kommune, er Jane i dag frivillig på Margretecentret.

– I januar 2016 overtog OK-Fonden driften og ansatte Jeannette Kirkhammer som chef. Før det herskede minut-tyranni med skemaer over, præcis hvor længe medarbejderne skulle være hos den enkelte beboer. Jørgen lå ofte med fyldt ble. Han havde mistet sit sprog, og jeg måtte komme hver dag for at forsøge at gøre hans liv tåleligt, siger Jane, som ikke tøver med at kalde det uværdigt. – Jeg så tit beboere, som sad og græd. Fjernsynet blev tændt klokken otte om morgenen, og de fleste sad bare og sov.

– Bøtten vendte allerede ved det første informationsmøde med OK-Fonden. Jeg kan huske, de sagde, at de ser pårørende som en ressource, og at vi altid er velkomne. Der gik ikke lang tid, før vi kunne mærke den frihed, personalet fik. Og Jørgen blev pludselig et menneske igen. Blev fx spurgt, hvilket tøj og hvilken deodorant, han ville have på, og hvilken mad han ville spise. Medarbejderne var SÅ omsorgsfulde omkring ham, og Jørgen fik en værdig afslutning på sit liv.

– Hele huset er forandret. Her er hyggeligere og pænere, her er liv og glæde. Og det er sket med det samme budget og de samme medarbejdere! Det handler om ny ledelse og en ny måde at arbejde på, fastslår Jane.

Resultaterne på Margretecentret er blevet rost og anerkendt hele vejen rundt, fra beboere og pårørende, ansatte, frivillige, ældreråd, embedsfolk, lokalpolitikere og til tidligere og nuværende sundheds-/ældreministre. I centrum for det hele står centerchef Jeannette Kirkhammer:

– Vi lagde ud med straks at afskaffe minut-skemaerne. Det er vigtigt, at medarbejderne har indflydelse. Det betyder, at de tager ansvar og bliver bedre til at samarbejde. Vi har arbejdet meget med kulturen og værdierne, så vi sikrer, at alle har hjertet med i omsorgen for beboerne.

– Vi har en “målestok” for vores arbejde i OK-Fonden, fortæller Jeannette. Vi spørger helt enkelt: Ville det være godt nok – menneskeligt og fagligt – hvis vores egne forældre skulle bo her?

Jeanette Kirkhammer, chef Margretecentret