fbpx

Kunsten skal på plejehjem i Hornbæk

Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond støtter et nytænkende kunstprojekt, som tænkes sammen med opførelse af det nye plejehjem i Hornbæk.

Kunstneren Malene Bach (f. 1967) skal over det næste år arbejde med at binde inde- og uderum sammen, så beboere og besøgende får lyst til at bevæge sig rundt og gå på opdagelse i det nye plejehjem. Planen med projektet er, at kunsten skal fremme oplevelsen af hjemlighed, så nysgerrighed vækkes, og det føles trygt og rart at gå rundt i huset og på den omkringliggende naturgrund.

Farvesætning som vejviser

Malene Bach er uddannet fra Kunstakademiet. Hun bruger materialer og farver til at åbne vores omgivelser og sætte nye perspektiver på det velkendte. På plejehjemmet i Hornbæk vil hun undersøge, hvordan man kan arbejde med vejvisning, så det bliver muligt at orientere sig i bygningen uden traditionel skiltning.

Hun vil i stedet bruge farvesætning, grafik og gentagelser som pejlemærker. Plejehjemmet råder over en samling af malerier og kunsthåndværk, som hun også vil inddrage, når hun skal skabe det nye oplevelsesdesign. Foruden en lan række udstillinger har Malene Bach stået for flere offentlige udsmyknings-projekter både i Danmark og i udlandet. Lige nu er hun med på Arkitektur Biennalen i Venedig. Hun har i 2017 renoveret Snostrup Kirke i Frederiksund og stået for udsmykningen på Niels Bohr Bygningens nye gangbro over Jagtvej: Skywalk, som åbner næste år.

Når kunsten skaber åndehuller og mødesteder

Når det nye plejehjem i Hornbæk står færdigt, vil Malene Bach også have bygget en pavillon i haven. Et mødested, der kan bruges på tværs af generationer, som bliver et aktiv ikke kun for beboerne, men også for lokalområdet. Pavillonen vil både være en skulptur og et opholdssted. Et kunstværk, der kalder på opmærksomhed og drager folk til sig og byder dem indenfor. Når man kommer ind, vil pavillonen åbne for særlige opmærksomheds-punkter i omgivelserne: muligheden for at opleve en solnedgang, et smukt træ i horisonten eller hustagenes silhuetter mod himmelen. Tanken med kunstværket er, at det skal give beboerne lyst til at bevæge sig ud i haven og lokalsamfundet lyst til at komme ind på plejehjemmet. På den måde kan pavillonen blive et nyt mødested, der fungerer som et åndehul i hverdagen for både unge og gamle.